SABO project
sabo-work-voltaire-14.jpg

Voltaire

Voltaire

 

The apartment is located in a 1920’s industrial building of Paris’ 11ᵗʰ arrondissement. The initial space of square proportions is stripped down to raw concrete. The sole addition of a central island is enough to define a variety of spaces, entrance, main living space, dressing, horizontal and vertical circulations, without the need for any wall or partition. The rough ceiling runs continuously throughout the apartment while a looping circulation establishes a subtle gradation between the main space and the more private areas. The island cladding consists of 40 aluminum sheets that are custom punched, folded, anodized and mounted on a metal structure. The manipulation of perforated shutters provides the potential for many light and privacy scenarios.

L'appartement se situe au sein d’un immeuble industriel des années 20 dans le 11ᵉ arrondissement de Paris. L’espace initial, aux proportions carrée, est dénudé jusqu’au béton brut. Le simple ajout d’un îlot central suffit à définir divers espaces, entrée, espace principal, dressing, circulations horizontale et verticale, sans nécessiter l’ajout de cloisons. Le plafond de béton s’étire uniformément à travers l'appartement tandis que la circulation en boucle établit une transition douce entre les espaces de vie et ceux plus privatifs. The bardage de l’îlot se compose de 40 feuilles d’aluminium poinçonnées, pliées, anodisées sur mesure et montées sur structure métallique. La manipulation de volets perforés offre de nombreuses possibilités d’ajustement de l’éclairage et de l’intimité des espaces.

Location: Paris, 11ᵗʰ arrondissement
Type: Residential
Client: Private
Size: 775 sf / 72 m²