SABO project
sabo-work-spills-dark-03.jpg

Spills

Spills

 

The Spills are a set of floating public space aiming to showcase natural remediation strategies while providing connections and amenities to the surrounding communities. The outline of the amorphous «Spill» refers to the leakage of tar flowing into the canal from the banks. Empty barrels, recovered from the nearby industrial premises, are assembled at variable heights to form a topography simultaneously natural and industrial, celebrating the dual memory of the Gowanus Canal. By means of various remediation techniques, the «Spills» contribute to the clean up of the waterway after decades of industrial pollution. One is bound to oyster bioremediation, staged in a space of discovery to the public, the other is an experimental laboratory on phytoremediating plants organized in a didactic landscape. Other spills present a variety of public space including a clean water floating pool, public stage, dog run, playground etc...The nomadic barges travel up and down the Gowanus to be moored at the street ends directly adjacent to the canal. Assembled together like puzzle pieces in many possible configurations, the Spills can establish bridges between neighborhoods on both sides as well as generate unexpected programmatic combinations aimed at revitalizing the edges of the canal.

Les “Spills” sont un ensemble d’espaces publics itinérants qui viennent s'arrimer à l’extrémité des rue se terminant en impasse sur le canal. Elles offrent une variété d’espaces publiques pouvant s’assembler comme des pièces de puzzle pour générer des programmes transversaux ou encore établir des ponts flottants entre les rives du canal. Par phytoremédiation et bioremédiation (dépollution par les algues et organismes vivants), les “Spills” contribuent aussi à la décontamination du canal due à des décennies de rejets industriels. L’une est vouée à l’ostréiculture bioremédiatrice, mise en scène dans un espace de découverte pour le public, l’autre est un laboratoire expérimental sur les plantes phytoremédiatrices et devient l’occasion d’un parc paysager éducatif. Le contour amorphes des “spills” évoque les fuites de goudrons s’écoulant dans le canal depuis les rives. Des barils vides, récupérés dans les locaux industriels avoisinants, sont assemblés à des hauteurs variables pour former une topographie à la fois naturelle et industrielle qui célèbre la double mémoire du canal.

Location: Gowanus Canal, Brooklyn
Type: Landscape, Architecture
Client: Gowanus Canal Conservancy
Size: 1,400 sf / 130 m² x 4